Τον Ολιβιέ Ντεκότ επέλεξε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ως νέο διευθυντή του το Μουσείο Μπενάκη κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του συμβουλίου του.
Ο 40χρονος πρώην σύμβουλος Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης στη γαλλική πρεσβεία και διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου μέχρι τον Αύγουστο του 2015 φαίνεται πως είναι ο άνθρωπος που διαδέχεται τον Άγγελο Δεληβορριά στο τιμόνι του σημαντικού αυτού πολιτιστικού οργανισμού, έπειτα από διεθνή πρόσκληση ενδιαφέροντος, που ανακοινώθηκε πριν από ένα χρόνο.
Ο νέος διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη γεννήθηκε το 1976 στη Λα Ροσέλ της Γαλλίας και, όπως συχνά θυμίζει ο ίδιος, ο παππούς του δίδαξε γαλλικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών την περίοδο 1957-62. Ο ίδιος υπήρξε σύμβουλος του Γάλλου υπουργού Πολιτισμού το 2002, ενώ στη συνέχεια εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα, για να καταλήξει στο διπλωματικό σώμα, αρχικά ως μορφωτικός ακόλουθος στα Γαλλικά Ινστιτούτα της Ρώμης και του Μιλάνου και στη συνέχεια στην Αθήνα.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις για τη διάθεσή του να γνωρίσει τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, ιδιαίτερα στον τομέα του θεάτρου, προωθώντας τις ελληνογαλλικές ανταλλαγές με φεστιβάλ γαλλόφωνων έργων, αλλά και τη στήριξη της παρουσίας ελληνικών σχημάτων στη Γαλλία.
Το Μουσείο Μπενάκη, με την τολμηρή επιλογή να τοποθετήσει επικεφαλής του έναν Γάλλο, αλλά με εξαιρετική γνώση της ελληνικής πραγματικότητας, δημιουργεί μια σημαντική νέα δυναμική, που είναι πιθανόν να επηρεάσει όχι μονάχα το ίδιο το ίδρυμα αλλά και ευρύτερα το πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας.
Σ.Κ.