Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

                


ΚΑΤΙ ΣΑΝ  ΠΡΟΛΟΓΟΣ   

H  δημιουργία   αυτού   του blog πήγασε από την ανάγκη να επιχειρηθεί μια προσπάθεια  εμφάνισης  κειμένων και απόψεων  πού νά αναφέρονται και νά στοχεύουν σε μια πολιτισμική-πολιτιστική αναβίωση  της πόλης μας καθώς και  της ευρύτερης περιοχής. 
Επειδή όμως  το πολιτιστικό πολλες φορές ή σχεδόν πάντοτε είναι και πολιτική, θα σημειώναμε  ότι  τά  κείμενα  αυτά  που θα αναφέρονται  στο όλο πολιτισμικό  πλέγμα  θα είναι συγχρόνως και βαθειά  πολιτικά  διότι θα τείνουν στην διεύρυνση της συνείδησης του αναγνώστη  πού είναι ίσως και ή μόνη διαδικασία  δημιουργίας  υπευθυνότητας  και ως εκ τούτου  ριζοσπαστικοποίησης  του πολίτη.
Μήν εξ άλλου λησμονούμε ότι ή πολιτιστική υπαγωγή είναι εν άλλοις λόγοις ή κοινωνικοποήση του ατόμου.   Η συνεχής ποιοτική  αναζήτηση σε όλο το φάσμα της πολιτιστικής έκφανσης,  πέρα από κάθε δογματισμό  και εύκολες  -απλοϊκές απόψεις, θα  είναι  το κύριο μέλημα ούτως ώστε  τούτο  το  blog όλο και περισσότερο  να  έχει προσπέλαση σε ευρύτερες  κατηγορίες πολιτών.
Σέ μια εποχή  πού βρίθει  από τήν τραγική  αυθαιρεσία και το κιτς των περισσοτέρων   social media, πιστεύομε να συμβάλλομε, κατά το δυνατόν, στην ανάπτυξη  μιάς  άλλης  βαθύτερης  πρότασης  για τον πολιτισμό.
Η συντακτική ομάδα.







"Ημερολόγιο καταστρώματος" ή το ναυάγιο μιας έκδοσης. 
Στις 30  Δεκεμβρίου, ανακοινώνεται από τα μέσα, η έκδοση του ημερολογίου  της Βικελαίας  Δημοτικής  Βιβλιοθήκης του  Δήμου Ηρακλείου,  για το 2016,  με έργα εικαστικών καλλιτεχνών.
Το mail,  που είχε σταλεί απο τη Βικελαία Βιβλιοθήκη προς τους καλλιτέχνες, είχε τρείς  προϋποθέσεις για την συμμετοχή τους,  σε αυτό...  Ο δημιουργός, να κατάγεται  από το Ηράκλειο, να είναι απόφοιτος της σχολής  καλών  τεχνών ή μέλος του εικαστικού επιμελητηρίου και τρίτον και σπουδαιότερο,  το θέμα του έργου,  να αφορά το Ηράκλειο.
Το αποτέλεσμα που πήραμε στα χέρια μας,  δυστυχώς, δεν θύμιζε σε τίποτα μια επιμελημένη καλλιτεχνική έκδοση,  μια φροντισμένη έκδοση βγαλμένη απο επίπονη προσπάθεια,  αντιθέτως,  παρέπεμπε περισσότερο σε έκδοση επαρχιακού αθλητικού σωματείου, χωρίς συγκεκριμένο εκδοτικό προσανατολισμό,  δηλαδή πού ακριβώς στοχεύει και πώς θα συνεισφέρει θετικά στον πολιτισμό της πόλης.
 Στο ημερολόγιο αυτό, δημοσιεύθηκαν,  δύο έργα αποθανόντων καλλιτεχνών, και ενός υπερήλικα που όντως έχουν θέμα τους  το Ηράκλειο [με όλο το σεβασμό,  θα έπρεπε πιθανώς  να γίνουν ξεχωριστά  αφιερώματα  για το συνολικό έργο τους]  Καλλιτέχνες,  που η καταγωγή τους,  δεν είναι απ΄το Ηράκλειο,  δεν έχουν εκθέσει ατομικά ποτέ στην πόλη,  έχουν να δείξουν δουλειά τους πάνω  απο δέκα χρόνια  και σε κάποιους  απ΄αυτούς το εικαστικό τους έργο, θα μπορούσε να τεθεί σε αμφισβήτηση, ως προς την αξία και την ποιότητά  του. Η τρίτη προϋπόθεση δε,  που υπήρχε για τη συμμετοχή....με θέμα το Ηράκλειο...δεν υπάρχει  στα 9 απο τα 12 έργα. Το μοναδικό κοινό σημείο όλων των συμμετεχόντων, ήταν οτι πέρασαν από κάποια σχολή καλών τεχνών,  λές και αυτό  αρκεί για να εξελιχθεί  κάποιος σε δημιουργικό καλλιτέχνη, παραγνωρίζοντας  και αδιαφορώντας ουσιαστικά για τις προϋποθέσεις  που έθετε αρχικά το mail,  για την συμμετοχή,  διαχωρίζοντάς  τους,  "προκρούστια",  σε βόριους και νότιους. Η μικρονοϊκή αυτή σκέψη θα μπορούσε να είναι κριτήριο μόνο στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ και όχι στην έκδοση ενός καλλιτεχνικού "προϊόντος"  που θά επρεπε να στοχεύει στην επιλογή έργων απο καλλιτέχνες με πλούσια καλλιτεχνική δράση, με όγκο εργασίας με ποιότητα και εξέλιξη  στο έργο τους.  Να συνοδεύονται απο  επεξηγηματικά κείμενα γραμμένα απο τους ίδιους, για την ουσιαστικότερη και βαθύτερη κατανόηση των έργων και να δημοσιοποιήσουν το βιογραφικό τους,  ενημερώνοντας το κοινό,  για την πορεία της καλλιτεχνικής τους δράσης.
Αντιθέτως,  έτσι όπως έγινε η επιλογή,  δημιουργήθηκε  ένα ακόμη "προϊόν", με τη βαριά υπογραφή της Βικελαίας Βιβλιοθήκης, πρόχειρο, πρόσκαιρο, που κανένας δεν θάχει λόγο να το κρατήσει, αφού παρέλθει το 2016 ως ένα συλλεκτικό αναμνηστικό δημιούργημα.
Για μια ακόμα φορά  η υποτίμηση, σ΄αυτήν την πόλη ήταν δεδομένη, όπως και η τιμή πώλησής του καταδεικνύει ..... στα 9 ευρώ, την πρώτη εβδομάδα , στα 5 ευρώ,  την δεύτερη,  με ευκολία.
Να το δώσουμε, να φύγει,  να τελειώνουμε!!!!.